Ini adalah masakan waktu berbuka semalam...hari selasa...kuih2 tuh aku beli aje la...tapi 2 lagi tuh aku yang buat sendiri. Yang warna merah tuh nama masakan tersebut adalah Masak Merah Di Ufuk Timur Ikan Jenerak. Yang satu lagi tuh pulak..aku masak Sup Cendawan Bertauhu Ala Suka Hati.. ke dua-dua jenis masakan ini untuk hidangan 2 orang sahaje... time berbuka biasanya aku , wife n anak2 berbuka makan nasi dan minum air buah....kos nak beli bahan2 tidak termasuk kuih adalah lbh kurang 10.00 sahaja. ikan Jenerak@Jenahak Rm 5.60...sepotong...pastu tauhu Rm 1 je..Cendawan RM 1.40..dah naik 40 sen sekang nih..tuh je la...
Resepi Masak Merah Di Ufuk Timur Ikan Jenerak : mula-mula..goreng dulu ikan jenahak tuh dengan kunyit dan garam je....ok..nih bahan2 nak buat masak merah tuh lak...BAwang putih dua ulas..yang sederhana besar..dicincang..Bawang Merah Kecik...3 ulas..dicincang halus...Sedikit halia hidup...halia hidup tuh maksudnya amik dari pokok la...bukan serbuk punya yang dah dipeket peketkan tuh...amik dua mayang je..maknanya potong nipis2 amik dua slice je...kot2 ada dok berapa nak paham...lada kering yang dah dikisar..kisar 7 tangkai pun dah ok..sebelum kisar rendam dulu...3 sudu besar sos cili...1 sudu besar sos tomato... 1 sudu besar sos tiram... tomato sebiji...lobak mereh sebiji...daun sup dalam 2 batang..nak bagi wangi je... SEKARANG cara nak masak lak...tumis dengan minyak masak..masukkan bawang putih..bawang besar..halia..api kasik sederhana..kalau cekap..besar pun takpe...janji tangan kene kacau kuali tuh..bila dan naik sedap2 je bau...masukkan lada kering yang dah dikisar tadi...biar dia sampai masak...nak tau masak ke dak..minyak tuh sebati dengan lada tadi tu..api seerhana je....bila dah sebati&serasi...masukkan sos-sos tadi...then tambah air sket..kalau nak nampak berkuah sket..buh banyak sket air tuh....biar dia mendidih..masukkan lobak sahaja..tomato takyah lagi......masuk garam sket @ sesedap rasa..bila dah nampak kepekatan dah kuah dia tuh....tutup api....masukkan tomato...gaul dengan kuah....masukkan ikan yang dah digorengkan tadi juga...gaul kasi sebati...bila dah nampak ok je...potong daun sup tadi....tabur atasnye......SIAPPPPP.....bleh dah nak makan......
nih pula... Resepi Sup CEndawan Bertauhu Ala Suka Hati.....masa nak siapkan masak...dalam 15 minit je...Bahan-bahan.... untuk tumis..macam biasa....bawang merah...bawang putih...halia 2 slice... tauhu potong 4....cedawan ....telur putih...tepung jagung sesudu sederhana.....ayam potong2 halus je..amik isi je..sebab nak dapat dianye air je.....Cara nak buat...... Tumis dulu bahan tumisan tadi tuh.....biar seketika sehingga naik bau sedap....bila sedap tuh..masukkan ayam2 tadi tuh....api sederhana...bila kelihatam potongan2 ayam tadi bewarna putih dan air ayam pun dah ada..masukkan tauhu....dan biar seketika......sambil2 tuh...balik2kan tauhu tuh gak...takut terhangit ke ape ke....bila dan ok...masukkan air dalam 2 gelas....biar air mengelegak....bila mengelegak..masukkan cendawan tadi....kacau pelan2....biar jap....kejap je...2 minit atau kurang...masukkan telur putih pulak...sebiji ke dua biji..telur putih sahaja..telur merah tak mau..nanti hanyir....bila telur tuh dah masak..dia nampak putih-putih macam dalam gambo tuh la...last sekali masukkan tepung jagung..tepun tuh bancuh dengan air dulu baru masuk dalam sup tuh..guna sedikit je air..tuang dalam sup.kacau...maka dia akan kelihatan pekat2 sedikit...untuk sedap dihirup......opsss.....garam jangan lupa ka.....masakan aku tak guna perasa tiruan...seme ori nye.....selamat mencuba.....sahur nanti aku aku akan masak mee mamak caraku.....
Resepi Masak Merah Di Ufuk Timur Ikan Jenerak : mula-mula..goreng dulu ikan jenahak tuh dengan kunyit dan garam je....ok..nih bahan2 nak buat masak merah tuh lak...BAwang putih dua ulas..yang sederhana besar..dicincang..Bawang Merah Kecik...3 ulas..dicincang halus...Sedikit halia hidup...halia hidup tuh maksudnya amik dari pokok la...bukan serbuk punya yang dah dipeket peketkan tuh...amik dua mayang je..maknanya potong nipis2 amik dua slice je...kot2 ada dok berapa nak paham...lada kering yang dah dikisar..kisar 7 tangkai pun dah ok..sebelum kisar rendam dulu...3 sudu besar sos cili...1 sudu besar sos tomato... 1 sudu besar sos tiram... tomato sebiji...lobak mereh sebiji...daun sup dalam 2 batang..nak bagi wangi je... SEKARANG cara nak masak lak...tumis dengan minyak masak..masukkan bawang putih..bawang besar..halia..api kasik sederhana..kalau cekap..besar pun takpe...janji tangan kene kacau kuali tuh..bila dan naik sedap2 je bau...masukkan lada kering yang dah dikisar tadi...biar dia sampai masak...nak tau masak ke dak..minyak tuh sebati dengan lada tadi tu..api seerhana je....bila dah sebati&serasi...masukkan sos-sos tadi...then tambah air sket..kalau nak nampak berkuah sket..buh banyak sket air tuh....biar dia mendidih..masukkan lobak sahaja..tomato takyah lagi......masuk garam sket @ sesedap rasa..bila dah nampak kepekatan dah kuah dia tuh....tutup api....masukkan tomato...gaul dengan kuah....masukkan ikan yang dah digorengkan tadi juga...gaul kasi sebati...bila dah nampak ok je...potong daun sup tadi....tabur atasnye......SIAPPPPP.....bleh dah nak makan......
nih pula... Resepi Sup CEndawan Bertauhu Ala Suka Hati.....masa nak siapkan masak...dalam 15 minit je...Bahan-bahan.... untuk tumis..macam biasa....bawang merah...bawang putih...halia 2 slice... tauhu potong 4....cedawan ....telur putih...tepung jagung sesudu sederhana.....ayam potong2 halus je..amik isi je..sebab nak dapat dianye air je.....Cara nak buat...... Tumis dulu bahan tumisan tadi tuh.....biar seketika sehingga naik bau sedap....bila sedap tuh..masukkan ayam2 tadi tuh....api sederhana...bila kelihatam potongan2 ayam tadi bewarna putih dan air ayam pun dah ada..masukkan tauhu....dan biar seketika......sambil2 tuh...balik2kan tauhu tuh gak...takut terhangit ke ape ke....bila dan ok...masukkan air dalam 2 gelas....biar air mengelegak....bila mengelegak..masukkan cendawan tadi....kacau pelan2....biar jap....kejap je...2 minit atau kurang...masukkan telur putih pulak...sebiji ke dua biji..telur putih sahaja..telur merah tak mau..nanti hanyir....bila telur tuh dah masak..dia nampak putih-putih macam dalam gambo tuh la...last sekali masukkan tepung jagung..tepun tuh bancuh dengan air dulu baru masuk dalam sup tuh..guna sedikit je air..tuang dalam sup.kacau...maka dia akan kelihatan pekat2 sedikit...untuk sedap dihirup......opsss.....garam jangan lupa ka.....masakan aku tak guna perasa tiruan...seme ori nye.....selamat mencuba.....sahur nanti aku aku akan masak mee mamak caraku.....