Friday, August 21, 2009

RESIPI BERSAHUR 1: KUEW TEOW UDANG

gambar di atas adalahbahan2 yang diperlukan untuk memasak. disarankan bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak disediakan sebelum masuk tidor. masakan ini sesuai dimasak untuk bersahur. bahan-bahan;
  1. bawang besar, bawang putih dan halia dimayang2...sebanyak mana adalah bergantung kepada selera. yang penting halia mungkin cukup sekadar 3 hirisan sahaja.
  2. lobak merah dipotong mengikut reka bentuk yang digemari. begitu juga dengan bunga kubis. agak2 sendirilah ye nak banyak mana. sedikit daun kailan supaya nampak hijau sedikit nanti.
  3. bahan2 lain seperti sos tiram, udang sebanyak mana yang anda suka,gula, garam dan tepung jagung...

cara nak buat...senang aje..amik masa dalam 15 minit je dengan kadar api yang panas mencukupi...mula2 tumis bawang n halia sekali....biar naik bau..bau sedap2...masukkan air secawan..cawan kecik je....kemudian disusuli dengan memasukkan lobak dan bunga kobis ye....bila menggelegak je....masukkan udang..beserta air lagi secawan kecik....biar sampai gelegak atau mendidih....masukkan sos tiram sikit..kalau tak suka tak yah masuk pun tak pe...then kachao2...masukkan kuew teow untuk 2 oarng makan..lebih kurang setengah bungkus lebih sket la....kecik kan api sedikit..biarkan seketika....masukkan garam..kasi rasa sedikit ok ke dak..kalau ok....masukkan daun kailan...pecahkan 2 biji telor..cuba control agar telur merah tuh tak pecah....biar seketika sampai telur tuh agak2 ok....tutup api....siap di hidang....rujuk gambar dan demo yek....selamat mencuba....