Wednesday, September 24, 2008

KHADAM2 KU

CHIEF KHADAM : FATIN

PENOLONG CHIEF KHADAM : MAS

KHADAM KANAN : WANI

gambor2 kat atas tuh adalah student practikal di Bahagian Pengurusan Rekod Pelajar & Alumni..stdent yang praktikal..sambil belajar di SHAHPUTRA..

MENU : MEE MAMAK CARAKU
BAHAN-BAHAN:
1. BAHAN NAK KENE TUMIS.
1.1 BAWANG PUTIH 2 ULAS SEDERHANA BESAR..kalau besar sangat nanti bau bawang putih..jadi tak sedap... 3 ULAS BAWANG KECIK BERSAIZ SEDERHANA....kalau nak pakai bawang besar pun ok..pakai sebiji je cukup dah....7 BATANG LADA KERING YANG DAH DIKISAR.... minyak 3 sudu besar...

2. BAHAN LAIN2.
2.1 DAGING @ AYAM DIPOTONG ATAU HIRIS ..banyak mana ayam@daging tuh LEBIH KURANG BESAR 3 JARI ORANG DEWASA je...MEE KUNING SEBUNGKUS..pastikan ada tanda halal yang disahkan.. 3 sudu besar sos cili cap apae2 pun ok....1 sudu besar sos tomato..1 sudu besar sos tiram.... TELUR AYAM 3 butir @ biji..sedikit sayuran hijau..ape2pun takpe...kalau tak pun letak toge..atau daun kucai aje lagi ok....
3. CARA BUAT..
mula2..tumis bahan 1...buh minyak dalam kuali...masukkan bawang2 dulu baru..lada ye..jangan masukkan lada dulu...nanti tak berapa nak sedap....bila dah bawang tuh bau sedap2 je..baru masukkan lada...bila lada dah masak...iaitu dah sebati ngan minyak....masukkan sos2 yang ada...dimulakan dengan sos tiram dulu..then sos cili..diikuti tomato....kacau lagi..agak2 h sebati seme bahan2 tadi..pecahkan 3 3 telur tadi....api perlahankan seketika....bila dah masuk 3 3 telur tuh...kacau..api kasik kuat sket...agak2 telur dan bertukar warna ..masukkan 2/3 dari mee yang sebungkus tadi tuh...bila masuk je..besarkan api..dan mula kacau dengan sedikit ganas...waktu kacau tuh..dengan mengunakan senduk...potong2 mee jadi pendek2....bila dah agak mee dan sebati ngan bahan2 dalam kuali tuh..perlahankan api...sambil kacau lagi...kalau nak bagi kering betul..biar lama lagi ..tapi kalau nak biar nampak macam basah2 sket...boleh angkat dah la..sebelum nak abngkat...masukkan bahan2 sayuran...jangan buh banyak jenis sayur..sejenis je cukup...bila masukkan..kacau sekali lagi....lupa 1 perkara..potong lada besar..kemudia tabur...kacau lagi......pastuh masuk dalam pingan...nak sedap lagi sediakan sedikit limau nipis..kasik perah atas mee tuh..... SIAPPPPP...


gambar nih plak..aku masak..SARDIN SELAMBA......ngan GORENG TELUR BERBAYAM...nak cube..bleh je ajo...penat dah tulis.....stop dulu......