Penah buat puding tak...resepi nih senang gile kalau sesiapa nak belajo...nih yang biasa aku buat..aku ajor dah anak buah aku buat...memang jadi..bukan takat jadi je...memang sedap..laki dia kata la....cara2nye ialah.....mula2 sediakan bahan2 nye ok iaitu...tepung kasted...jagung tin tak kira le jenis krim atau biji2 tuh..jangan beli yang pucuk jagung dah....satu tin susu manis cap ape2 pun tak pe.....air secukupnye....
mula2 susu tadi tuh dibancuh supaya menjadi air susu..kasik manis lebih pun takpe..nak sedap kene kasi susu lebih la...bila dah bancuh..masukkan tepung kastad tadi dan kacau sehingga sebati...kalau nak biar puding tuh lembik2 ala-ala sedap je dihirup..kurangkan tepung..tapi kalau nak kasi keras macam dalam gambar atas tuh..bubuh banyak pun takpe...bila dah masukkan kastad dalam susu..kacau sehingga sebati..bila dah sebati..masukkan pula jagung tadi tuh..kemuan kacau lagi...bila dah sebati...letakkan atas api yang tahap kepanasannya sederhana...dan kacau....jangan berhenti kachau puding tersebut sehingga dia menjadi pejal....maknanye..kene kacau sentiasa la..bukan lama pun..paling lama 30 minit je...bila dah nampak macam dah pejal...bleh tutup api...then pindahkan puding tersebut ke dalam acuan....biar sejuk..bleh makan.....Cuba jangan tak Cuba....
mula2 susu tadi tuh dibancuh supaya menjadi air susu..kasik manis lebih pun takpe..nak sedap kene kasi susu lebih la...bila dah bancuh..masukkan tepung kastad tadi dan kacau sehingga sebati...kalau nak biar puding tuh lembik2 ala-ala sedap je dihirup..kurangkan tepung..tapi kalau nak kasi keras macam dalam gambar atas tuh..bubuh banyak pun takpe...bila dah masukkan kastad dalam susu..kacau sehingga sebati..bila dah sebati..masukkan pula jagung tadi tuh..kemuan kacau lagi...bila dah sebati...letakkan atas api yang tahap kepanasannya sederhana...dan kacau....jangan berhenti kachau puding tersebut sehingga dia menjadi pejal....maknanye..kene kacau sentiasa la..bukan lama pun..paling lama 30 minit je...bila dah nampak macam dah pejal...bleh tutup api...then pindahkan puding tersebut ke dalam acuan....biar sejuk..bleh makan.....Cuba jangan tak Cuba....
No comments:
Post a Comment