nih menu semalam waktu berbuka. udang goreng masak sambal tumis belacan. beli udang kat kedai ikan di inderapura 1 kg rm 17 saiz L. beli dalam 20 ekor je..makan berdua so 10 ekor sorang la.
resepi :
udang sebanyak mana pun tak pe- jangan buang kepada dia .nanti tak cantik kalau goreng..buang sesungut dia je guna gunting. lumur kunyit + garam=goreng guna minyak banyak baru nampak cantik...bila dah siap goreng..asingkan udang tersebut...
sambai tumis petai- mula buat bahan2 nak tumis dulu- bawang putih + baawang kecik + petai. petai kalau tak goreng nanti bau kuat.kalau goreng ok sket..tak berapa bau..tapi rasa tetap mantap....bila dah naik bau dia..masukkan cili kering yang dikisar..pastikan membeli lada kering yang tak pedas sangat..klu dak. senak perut berbuka mende pedas...gaul2kan guna senduk..masukkan sedikit air asam sket....masukkan guna sesedap rasa-masukkn garam...biar sambal tuh macam nak kering2 sket...smbil terus kacau guna senduk tadi...bila dah rasa ok jer... padam kan api..biar seketika...masukkan udang yang dah digoreng tadik..gaul bersama sambal yang dah siap tuh...
maka siaplah untuk dimakan dengan nasi putih panas + telur dadar+ sup sayur ....
resepi :
udang sebanyak mana pun tak pe- jangan buang kepada dia .nanti tak cantik kalau goreng..buang sesungut dia je guna gunting. lumur kunyit + garam=goreng guna minyak banyak baru nampak cantik...bila dah siap goreng..asingkan udang tersebut...
sambai tumis petai- mula buat bahan2 nak tumis dulu- bawang putih + baawang kecik + petai. petai kalau tak goreng nanti bau kuat.kalau goreng ok sket..tak berapa bau..tapi rasa tetap mantap....bila dah naik bau dia..masukkan cili kering yang dikisar..pastikan membeli lada kering yang tak pedas sangat..klu dak. senak perut berbuka mende pedas...gaul2kan guna senduk..masukkan sedikit air asam sket....masukkan guna sesedap rasa-masukkn garam...biar sambal tuh macam nak kering2 sket...smbil terus kacau guna senduk tadi...bila dah rasa ok jer... padam kan api..biar seketika...masukkan udang yang dah digoreng tadik..gaul bersama sambal yang dah siap tuh...
maka siaplah untuk dimakan dengan nasi putih panas + telur dadar+ sup sayur ....
No comments:
Post a Comment