Tuesday, December 16, 2008

HUKUM BERSEDEKAH & MENOLAK SEDEKAH

Sedekah adalah suatu amalan yang mulia dalam Islam. Tajuk sedekah nih aku penah mengutarakannya dalam koleksi blog2 aku yang terdahulu. tapi hari nih aku nak cerita sedikit pasai hukum menolak sedekah atau hukum ambil sedekah dari sumber yang baik lah.

dalam Islam hanya rasulullah s.a.w dan ahli keluarganya sahaja diharamkan untuk menerima sedekah, tapi boleh terima hadiah. hadiah & sedekah berbeza ye. ini berdasarkan sebuah hadis daripada Abu hurairah r.a : Suatu hari rasulullah s.a.w mendapati terdapai sebiji kurman di rumahnya, lalu baginda ingin memakannya, namun baginda tidak berbuat demikian kerana dikhuatiri kurma tersebut adalah sedekah ( Riwayat Muslim ).

manakala dalam sebuah hadis lain daripada Aisyah r.a juga: Rasulullah s.a.w menerima hadiah berupa daging ( Riwayat Muslim ).

Manakala bagi orang awam pula, menuruh imam An-Nawawi : digalakkan menerimannya.

Apabila kita menolak sedekah ia tidak bermakna kita mengikut sunnah baginda s.a.w, ini disebabkan baginda telah diharamkan menerima sedekah oleh Allah s.w.t bagi memelihara kemuliaannya.

persoalan seterusnya adalah hukum menolak sedekah ?. Menurut Ibn Qudamah : tidak menjadi kesalahan jika menolak sedekah jika tidak memerlukan dan tiada paksaan untuk menerimannya .

Walau bagaimanapun disarankan untuk menerimannya, ini bertujuan untuk memberi pahala kebaikkan kepada si pensedekah. dalam suatu hadis Rasulullah s.a.w penah bersabda yang bermaksud : jika kita berniat untuk merbuat kebaikan Allah s.w.t akan memberi ganjaran 1 pahala, apabila kita melakukannya kita akan mendapat 10 kali ganda pahala.. Maka adalah lebih baik kita menerimanya terlebih dahulu sebelum kita menyedekahkannya semula ke masjid atau sesiapa yang lebih memerlukan.

Jika di felda atau dimana2 sahaja.. apabila ada kematian, selepas solat jenazah, kebiasaannya waris si mati akan menunggu dibelakang untuk memberi sedekah untuk si mati, kebiasaannya orang ramai menolaknya..kita seolah2 tidak mahu memberi kebajikan kepada si mati...antara amalan yang diterima oleh si mati adalah sedekah jariah... maka adalah lebih baik kita menerimannya kemudian menyedekahnya semula ke masjid ini kerana menerima h adalah dituntut, menolak sedekah pulan bukan sunnah rasulullah s.a.w...

kadang2 kita tak terima disebabkan takut menyusahkan lagi keluarga si mati...kalau tak bagi..tak menjadi masalah..ini yang memberi..biasanya berkemampuan..dan duit tersebut mmg disimpan untuk sedekah ketika dia mati (nih kisah benar dari ex ci di kolej shahputra..emak dia simpan duit untuk kegunaan ketika mati.. ) . Maka terima terlebih dahulu duit tersebut kemudian letak semula dalam tabung masjid, atau masukkan semula dalam poket tukang bagi duit tuh....fikir2kan lah.....

al-fatihah untuk arwah cik din..pilot kolej kegemaran ku...


HUKUM WANITA KELUAR RUMAH MEMENUHI KEPERLUAN HARIANDaripada Hadis Aisyah r.a katanya:

Saudah telah keluar selepas diwajibkan hijab iaitu kain tudung untuk memenuhi keperluannya. Beliau adalah seorang wanita yang tinggi dan gemuk. Orang ramai yang sudah mengenalinya tidak akan terkejut atau hairan melihatnya. Maka Umar bin Al-Khattab melihatnya, lalu menegurnya:

Wahai Saudah! Bagaimana engkau tidak membuat kami terpegun, sesungguhnya aku melihat bagaimana engkau keluar?

Saudah segera pulang. Sementara itu, Rasulullah s.a.w sedang makan malam di rumahku dan baginda masih memegang tulang.

Maka ketika itulah Saudah masuk dan mengadu: Wahai Rasulullah! Aku baru saja keluar, lalu Umar menegur aku begini dan begini.

Kemudian diwahyukan kepada Rasulullah s.a.w iaitu satu ayat dari surah Al-Ahzab di mana tulang masih lagi berada di tangan baginda yang belum baginda letakkan.

Kemudian baginda bersabda: Sesungguhnya telah diizinkan bagi kamu iaitu kaum wanita untuk keluar memenuhi hajat dan keperluan kamu ( Riwayat Muslim ).

PESANAN BUAT WANITA

dalam sebuah hadis rasulullah s.a.w telah berpesan :Hadis daripada Abdullah bin Umar r.a:

Rasulullah s.a.w telah bersabda: Wahai kaum wanita! Bersedekahlah kamu dan perbanyakkanlah istighfar iaitu memohon ampun. Kerana, aku melihat kaum wanitalah yang lebih ramai menjadi penghuni Neraka.

Seorang wanita yang cukup pintar di antara mereka bertanya: Wahai Rasulullah, kenapa kami kaum wanita yang lebih ramai menjadi penghuni Neraka?

Rasulullah s.a.w bersabda: Kamu banyak mengutuk dan mengingkari suami. Aku tidak melihat mereka yang kekurangan akal dan agama yang lebih menguasai pemilik akal, daripada golongan kamu.

Wanita itu bertanya lagi: Wahai Rasulullah! Apakah maksud kekurangan akal dan agama itu?

Rasulullah s.a.w bersabda: Maksud kekurangan akal ialah penyaksian dua orang wanita sama dengan penyaksian seorang lelaki. Inilah yang dikatakan kekurangan akal. Begitu juga wanita tidak mendirikan sembahyang pada malam-malam yang dilaluinya kemudian berbuka pada bulan Ramadan kerana haid. Maka inilah yang dikatakan kekurangan agama
( Riwayat Muslim ).