Monday, July 20, 2009

ZUHUD

menurut imam ahmad: zuhud ada tiga jenis.

1-meninggal benda yang haram-ini zuhud, kalau kite hentam je makanan tak kira halal ke halam, tuh takde le sifit zuhud dalam diri kita. jenis ini dikenali sebagai zuhud orang awam cam kite la..termasuk penjawat awam, kecuali kenderaan awam & tandas awam.

2-meninggalkan berlebihan terhadap yang halal. mungkin lebih senang katakan kita melimitkan kehendak kita terhadap mende halal contoh mudah beli kasut berpuluh2 pasang.walaupun halal untuk beli...tapi kita jarang pakai ..sedekah ke orang pun dok..last2 buruk gituh je..baru nak beri ke orang...

3-meninggalkan segala sesuatu yang menghalang kita dari mengigati allah s.w.t...

TAHU TAPI TAK SEDAR

jika ditanya siapakah kita di sisi allah s.w.t. ramai yang akan tahu bahawa 'kita' adalah hamba allah s.w.t. namun berapa ramaikah antara kita yang sedar bahawa kita adalah hamba allah s.w.t.

ramaikan manusia tahu kita hamba tapi tak sedar bahawa diri kita adalah hamba allah s.w.t. lebih teruk lagi bila merasakan diri dia seperti tuhan. belagak..sombong..perengus..tamak.. macam2 lagi yang tidak melihatkan diri sebagai hamba.

beza antara tahu dengan sedar adalah tahu bersumberkan maklumat yang dimiliki. manakala sedar pula lahir dari hati beserta dengan penghayatan.

ramai orang tahu sembahyang wajib, tak buat berdosa. tak kurang pule yang tak reti2 nak sambahyang selepas bang (azan)..sebab ape..tahu sembahyang wajib tapi tak sedar sembahyang itu banyak kebaikannya..so tidak dibuatnye..

tak tahu la kite ni sedar ke dah..ke angan dan sedar...

RENUNGAN BUAT PERENUNG

pandangan mata, sifatnye menipu..sebab tuh ada lirik lagu mengatakan...pandangan mata selalu tersasar..pandangan akal pula kerap kali keliru...yang pasti sekali pandangan nafsu yang sifatnye melulu tanpa tuju..maka apakah pandangan paling tepat...pandangan mata hati yang bersumber al quran dan hadis adalah yang paling tepat dan hakiki.