Friday, September 18, 2009

HOO..HOO..HOO..BALIK KAMPUNG

perjalanan daripada taman seri inderapura ,kuantan pahang ke lekir, sitiawan bukanlah semudah dari kuantan nak ke lipis...sekurang2nya 7 jam diperlukan untuk sampai ke destinasi dalam keadaan panduan paling selesa tanpa ada gangguan..termasuk jem..

untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas...raya kali nih...aku memulakan perjalanan pada jam 600 am..selepas solat subuh...dengan kelajuan purata 120km/jam..alhamdulillah aku selamat sampai di kampung wifeku..lekir pada jam 1130 am... 5jam 30 minit lebih kurang.

dari seri inderapura ke genting sempah mengambil masa kurang lebih 2 jam sahaja..dari genting sempah naik ke genting..turun ikut batang kali..lalu ikut kuala kubu baharu..terus naik ke highway tanjung malim...exit pulak ke bidor... dari bidor hala ke teluk intan dalam 4okm,,sampai teluk intan hala ke sitiawan dalam 49km....10 km sebelum sampai bandar sitiawan sampai dah ke kampung sungai limau lekir.

sepanjang perjalanan kali nih tak nampak kemalangan..mungkin terlalu pagi..menurut kak ipar ku yang mula bergerak dari pekan ke sitiawan jam 10 am...ada 4 biji kete masuk longkang kat genting...

tapi..kesesakan ada berlaku di tol selepas bentong dari kuantan...kebanyakan flat keta bermula dengan D so..orang kelantan dah mula gerak balik raya..

apa2 pun berhati2 di jalan raya..semoga kita dapat meraikan hari raya dengan gembira......