Tuesday, August 10, 2010

HARI PERTAMA BERSAHUR

alhamdulillah! allah panjangkan usia kita dapat gak teman berpuasa tahun ini. malam tadi kita bersahur! sahur nih penting dan disunnat untuk melewatkannya. itu yang disebut dalam hadis.

Hadis Anas r.a katanya:
Rasulullah s.a.w bersabda: Hendaklah kamu bersahur kerana di dalam bersahur itu ada keberkatannya [ riwayat muslim].

so nak cari berkat kenelah bersahur. melawan rasa mengantuk dan keenakan tidur. setengah org abaikan je sahur nih. ingatlah. mereka dah rugi.

teman memang suka masak, masakan panas time sahur. memang selera makan ime panas2 tuh. untuk sahur 1 ramadhan nih teman masak nasi putih[wife masak] telur dadar + daging paprit. bahan2 nak buat semua teman dah siapkan awal2 lagi. bahan2 tuh jugak bukan pakai sekali yer. mungkin 2-3 kali. kalau habis top up lagi. so nak masak mmg tak jadi masalah kalau bahan2 dah siap...selamat bersahur dan selamat berbuka semua.

STUDENT PRE MEDIC

ini adalah gambar pada malam terakhir bersama-sama student pre medic. saiap studnt pre medic nih. derang nih adalah antara pelajar2 cemerlang spm 2009 yang telah ditawarkan oleh pihak mara untuk meneruskan pengajian perubatan di mesir. di shahputra biasanya dalam 3 bulan untuk belajar bahasa arab. alhamdulillah dah berlalu 3 bulan. derang pun dah tak de. meninggalkan shahputra untuk selama-lamanya. yang tingal hanya kenangan dan ustad + ustazah derang yang akan terus berkhidmat di sini dengan ke hendak allah s.w.t.

derang nih datang dalam 2 group. group pertama mereka2 yang mempunyai basci bahasa arab waktu amik spm dulu. group ke 2 mereka yang datang tanpa ada bahasa arab. tapi ngajar budak2 bijak pada teman takde masalah dan kurang cabaran. walaubagaimanapun mmg ade karekter yang sangat berbeza antara gorup A & B. grup B lebih bersikap open minded compare ngan gruop A yang ramai jenis malu2 tapi mahu. mungkin perbezaan sistem pendidikan. ramai dari maahad tahfis. sekolah perempuan sahaja. sifat malu membataskan sedikit pergaulan mereka. sedikit sebanyak menggangu jugak sistem pendidikan yang cuba diterapkan. kalau group B ok. kerana perempuan2 kelas tersebut lebih pro-aktif.

batch ini mungkin teman agak rapat sedikit compare ngan batch2 sebelum nih. sebab teman jarang dapat masuk kelas. batch tahun nih sempat jugak teman bawak layan boling. saje teman taknak bagi budak nih tensen. suka bagi happy sentiaasa.

semua tinggal kenangan dah. tunggu pulak tahun 2011. kalau ade lagi mara mahu hantar. semoga kalian semua akan cemerlang di dunia dan cemerlang diakhirat.