Tuesday, December 21, 2010

MEMBINA RAK BUKU

zaman segala menda naik.kecuali hujan sahaja yang kerap turun dan tak akan naik2 pasti ada hikmahnya bukan.teman percaya antara hikmah yang teman perolehi adalah berusaha dengan tangan sendiri (yang termampu jer ) la. disebbkan buku2 teman dulu banyak.kononnya untuk dibaca.masih ade dirumah ayah n bonda. bonda teman pun selalu perli teman dengan katanyer : sian buku nih di, takde orang nak bukak, mu sorang jer belajo arab.. ha ha ... so teman pun rasa2 baik teman buat rujukan di rumah. nak buat dalam rumah.teman rasa tak berkenan walaupun hanya bilik utama yang digunakan untuk 4 anak beranak tido. 3 bilik lagi dibiar kekosongan.teman tak nak semak bilik2 tuh.so dapat la idea buat kat balkoni (mungkin istilah kampung : beranda).. rujuk gambar di atas..tuh ruang paling sesuai teman rasa..
gambar atas: gambar besi2 yang berharga rm4 setiap batang. teman beli 18 batang untuk rak 4 tingkat. termasuk skru2 dll tak sampai pun rm80.
penebuk lubang teman pinjam...dari mana..biar rahsia..
setiap rak teman pasang 5 batang besi tuh.
nak kasi kuat takut berat sangat.
inilah keadaan bila dah siap.buku akan diambil dari kampung sg koyan berperingkat2..insa'allah setiap kali balik ade la buku teman akan angkut. boleh cadangkan sebarang nama untuk sudut nih. cuma yang menjadi kebimbangan sekarang nih adalah kecurian.takut orang curi. so teman doa2 takde la org tergamak mencuri.