Tuesday, August 25, 2009

TIME KUNYAH NASI AZAN BERKUMANDANG

pagi tadi aku dapat msg dari seseorang.kalau tak student shabat2 la..sebab derang je pun yang ada simpan..soalan berkaitan dengan kisah camni..dia bangun agak lambat...so dia pun kelam kabut la buat air dan makan nasi sejuk (aku rasa student nih sbb nasi sejuk)..di saat akhir tengah kunyah tetiba azan...dia pun teguk air yang ada kat tepi tangan..takut mengkelan (tercekik)...kawan dia kata batal dah pose dia pasai dah azan..

kalau nak jawab soalan itu ada baiknya kita merujuk kepada time bila sahur berakhir...al-Quran menyebut: (maksudnya): Makan dan minumlah kamu sehingga ternyata benang putih dari benang hitam dari waktu fajar, kemudian sempurnakanlah puasa sehingga waktu malam (surah al-Baqarah: 187... maksud benang putih ngan benang hitam tuh..ialah masa betul2 dah msuk waktu subuh..

berkaitan masalah di atas tuh..pastikan dulu, azan tuh dah habis masuk waktu atau belum..nak tau dengan tepat masuk waktu atau tidak..beli surat kabo..tengok time subuh bagi kawasan kuantan..kalau duduk di kuantanlah...itu adalah time terakhir bersahur..imsak tuh time berjaga2 sahaje....boleh makan lagi sehingga time azan.

jika sedang melakukan kunyahan terakhir, tetiba azan..azan tersebut mmg menandakan masuk waktu..ape yang perlu dilakukan adalah...selesaikan kunyahan tersebut dengan sesegera mungkin..minumlah air untuk mendapatkan kelegaan tekak..iye la takut cekik ke ape ke...selesai minum..berenti makan dan minum dengan segera...ini merujuk kepada hadis AbuDaud dan Ahmad baginda memberikan kelonggaran yang lebih luas untuk umatnya. Baginda bersabda: Apabila seseorang kamu mendengar azan sedangkan bekas minuman berada di tangannya, maka janganlah dia meletakkannya sehingga selesai hajatnya (dinilai sahih oleh al-Albani)... Baginda tidak menyuruh seseorang meludah atau memuntahkan apa yang ada dalam mulut apabila mendengar azan seperti pendapat sesetengah orang. Islam itu mudah dan praktikal.

Ada orang kata, dia tidak dapat terima pendapat ini. Saya katakan kepadanya: Ini hadis bukan pendapat. Dia kata: Saya pakai pendapat orang ramai. Saya katakan: Agama berdasarkan dalil, bukan emosi. (petikan dr pandangan Dr Asri).

itu adalah jawapan kepada permasalah yang terjadi kepada penanya pagi tadi....terima kasih tanya..setiap pertanyaan akan aku paparkan dalam blog ini....