Thursday, September 3, 2009

HARUS BERJIMAK DI BULAN RAMADHAN

nih pun soalan jugak..ust ape hukum berjimak di bulan ramadhan...nak jawab nih kene jawab habis...

jawapannya harus jimak di bulan ramadhan ketika waktu malam puasa..bila sebut malam nih maknanya selepas berbuka sehingga sebelum subuh la....nak begulung ke..beguling ke lantok awok la...malam ok..ini merujuk kepada firman allah s.w.t yang bermaksud: dihalalkan bagi kamu malam puasa bercampur dengan isteri-isteri kamu..(al-baqarah:187)

tapiiiii...awas..jangan terbabas disiang hari..berjimak di siang hari...batal puasa..walaupun tak sempat keluar air mani....ini merujuk kepada firman allah s.w.t: janganlah kamu mencampuri mereka itu (al-baqarah:187)..


HUKUM MANDI WAJIB SELEPAS SUBUH

soalan nih diperolehi melalui email yang aku dapat pagi ini, apa hukumnye ust..lebih kurang camtuh la....

kalau tanya batal atau tidak puasa jika mandi wajib@junub@hadas besar selepas waktu subuh di bulan ramadan.....maka hukumnya tidak batal puasanya..dalam kitab sahih muslim ada riwayat yang menceritakan bahawa rasulullah s.w.t bangkit dari tidur dalam keadaan berjunub bukan dari mimpi kemudian meneruskan puasanya...

jelas dari hadis tersebut tiadalah terbatal puasanya, begitu juga jika bermimpi di siang hari sehingga mengeluarkan air mani..maka tiadalah batal puasanya...


MENGHAYATI NUZUL A-QURAN

nuzul al-quran bermaksud penurunan al-quran. perkara ini telah diprbincangkan oleh sarjana2 islam terdahulu sehingga kini. berikut adalah beberapa maklumat berguna untuk dikongsi bersama. jika ada kesilapan fakta harap diberi teguran.
  • al-quran diturunkan pada bulan ramadhan, ini berdasarkan firman allah swt dalam surah al-baqarah yang bermaksud: bulan ramadhan yang diturunkan padanya al-quran.
  • al-quran diturunkan secara jumlatan (keseluruhannya) daripada langit bumi ke baitul izzah pada malam lailatul qadr di bulan ramadhan .pandagan ini merujuk kepada tafsiran firman allah s.w.t dalam surah al-qadr ayat 1.
  • wahyu pertama diturunkan kepada rasulullah s.a.w juga diturun pada bulan 21 ramadhan beberapa tahun sebelum hijrah bersamaan 10 ogos 610 m di gua hira'. bermula detik itu al-quran diturunkan secara berperingkat2.