Thursday, June 3, 2010

DAH 6 TAHUN BERUMAHTAGGA

masih lagi usia kanak2 perkahwinan teman dengan isteri tercinta pn nor hasnida zainal abidin. pelbagai rasa dah dilalui oleh teman sepanjang kehidupan berumahtangga. ada pahit.ada manis.ada masin.ade tawar dan sebagainya. alhamdulillah teman berjaya mengharungi dengan tabah. dalam usia 6 tahun perkahwinan tersebut.teman dah dikurniakan 2 zuriat. dua2 lelaki 'adi zahin & 'adl zahin. org kata nama pelik. teman rasa biasa je. terima kasih allah kerana mengurniakan zuriat yang sehat2 sejahtera.

terima kasih juga kepada isteri teman kerana sentiasa menemani teman setiap hari dan membesarkan anak2 teman. iye! usia 6 tahun telalu muda lagi pada teman. hari2 teman berdoa agar allah s.w.t mengurniakan kekuatan untuk teman & keluarga hadapi kehidupan akan datang.dan sering teman berdoa agar allah tidak menguji teman dengan sesuatu yang teman tidak mampu hadapi.

teman sentiasa berusaha untuk menhasilkan keluarga yang bahagia di dunia dan akhirat.semoga allah s.w.t memperkenankan doa teman hari2. amin.


MUSAFIR HARI JUMAAT: BOLEH TAK BUAT QASAR ATAU JAMA' SOLAT JUMAAT DENGAN ASAR

time teman dah nak balik rumah. ade org talipon teman.tanya soalan begini:

- boleh tak dia lakukan solat jama' sembahyang jumaat dengan solat asar ?

teman pun kata. setakat teman tahu hasil membaca buku2 dan belajar dulu.tuh pun kalau betul kefahaman teman la. kalau nak solat jumaat tak boleh jama' dengan zolat asar. pandagan nih merujuk kepada kitab majmu' fatwa.maknanye dia kene sembanyang asar bila dah masuk waktu nanti.

tetapi kalau dia solat zohor sahaja.tidak berniat untuk solat jumaat.diharuskan untuk solat jama' atau qasar.

kalau ditanya antara jama' dengan qasar mana yang lebih afdal.pada teman qasar.kerana ia lebih ringan.

wallahu 'alam.