Monday, January 23, 2012

TAHUN BARU CHINA: TAMAN SERI INDERAPURA

video

ini kali pertama jiran teman berbangsa cina memanggil team naga menari untuk membuat persembahan tarian naga. menurut uncle tuh. tahun ini sudah senang untuk pangil team naga merari. sebelum nih susah. sekarang kasi ang paw saja derang sudah datang. menurut uncle lagi. kalau ayah, mati 3 tahun tak bulih kasi menari. oooOo.. gituh pulak kepercayaan dia. kalau rakan2 blogger tengok rakaman. nampak mercun jatuh. pastuh apek tuh pasang semula. sifu dia marah suruh tukar baru. baru ade ong..

yang uniknye team yang main tarian naga nih terdiri dari bangsa melayu, india dan cina...

Tuesday, January 17, 2012

PROGRAM BERSAMA ANAK YATIM DAN IBU TUNGGAL SG ISAP


turut bersama dalam majlis ini ust hamdan dan guru al quran di permata al insyirah

jamuan tengah hari turut disediakan bagi meraikan penghuni permata al insyirah



di sinilah program pemberian sumbangan dalam bentuk barangan dan wang tunai diagihkan kepada lebih kurang 40 fakir miskin yang terdiri dari ibu tunggal.

Sunday, January 15, 2012

AKTIVITI HUJUNG MINGGU: GOTONG ROYONG IRSYAD


program pemeriksaan kesihatan di kg sri damai. lokasi : balai raya@tempan pemindahan mangsa banjir. hampir 95 magsa banjir ditempatkan di sini. program ini dijalankan dengan kerjasama puteri umno pekan.


penghuni pusat pemindahan banjir sedang mendapatkan rawatan pemeriksaan kesihatan.


mendengar keluhan perasaan penghuni pusat pemindahan banjir. tak tau la ape punya makcik berdua nih. yang sorang tuh ibu tunggal. suami baru meninggal. dia kabo selama nih dia tak penah pun pindah ke pusat. tapi kali nih rela suruh jugak dia gi. rumah dia dapur je naik air. ruang tamu semua dok naik. yang dia tak puas hati. sampai je ke pusat. pandai2 pulak agensi kerajaan tutttttt! suruh dia balik semula ke rumah. sebab air tak berapa naik. dia kabo datang la sampai umah saya jangan takat tengok tepi jalan jer...ish..ish..ish...

menyusun kerusi atas meja. teman ngan anak teman je yang mula2 sampai. pastuh ada muallimah 2 orang datang membantu balut meja.

disebabkan tiada orang membantu sangat teman mengambil tugas menyapu pasir dalam kelas.program dijadualkan pada 14 jan 2012, gotong royong menceriakan sra irsyad.program berjalan dengan lancar


Wednesday, January 11, 2012

SINGA DI BURGER KING KUANTAN


merasa makan burger king di TC kuantan. sebelah KFC. yang uniknyer ade 2 ekor singa akan menyambut. 1 depan tangga. 1 lagi sebelah KFC.

anak teman tanya: nape ade singa. nak tau nape. nak halau monyet la jawab nyer. kalau ade gangguan monyet kat rumah letak je singa ke harimau ker. insa'allah tak datang dah.

cuma kene alih2kan selalu singa tersebut. kalau statik je . monyet tau singa tipu. wlapn mmg singa tipu. he he he...

Tuesday, January 10, 2012

CERITA KEHIDUPAN

dalam gambar yang teman post nih. perhatikan 2 objek penting yang teman nak cerita, pertama kereta pesona ccx**** yang kedua pak cik yang nampak antara tak nampak dalam gambar tuh. dia sedang membontoti kereta.

teman tahu pakcik nih mmg keje jaga parking jer. asal teman masuk parking. bayar 2 ringgit. mmg acap kali teman paking sini kalau ke mega mall sorang2. tau dak parking nih kat mana.. kat area jual komputer belakang mega mall.

satu hari teman tengok pak cik nih masuk dalam kereta pesona baru.dalam keadaan yang boleh menyebabkan timbul pelbagai persoalan.. tapi teman positifkan diri untuk tidak memberi tangapan nagetif...

pada 4 januari 2012. lepas hantar pendaftaran anak teman di irsyad. teman ke mega mall kejap. teman nampak dia datang ke kereta. nak kene bayar rm2. sluk poket mmg tak de duit kecik. dia pun tak nak terima rm10. so dia kata 'biar la dulu, klu ade nanti bayar'. bagus gak dia nih. bila teman dah settle urusan. time nak balik ke kereta..teman pangil dia nak bayar rm2.. sambil2 tuh teman bertanya ' cantik kete pesona pakcik'. kete anak pak cik tuh, pak cik mana mampu keje cam nih. ooOOooo.. kete anak dia rupanya... anak keje mana, staff nurs kat hospital temerloh. betuah tul anak dia nih. jarang dah akhir2 zaman ini, anak nak bagi kereta ke ayahkan. tapi hari nih teman jumpa... bagus anak pak cik yek! bleh bagi pak cik kete.. senyum je pak cik tuh... rezeki berkat agaknyer.. berjaya didik anak supaya berjaya dan tak lupa keluarga...

kita camne..berjaya..kaya.. lupa dak ke mak ayah kite... ada call mak ayah tiap2 minggu.. ada berulang melawat mak ayah kita selalu.. kalau yg dekat2 la... sebulan sekali.. 2 bulan sekali... renung2kan lah.. berdoalah agar anak kita berjaya..kaya..dan tidak lupa kepada kita tua nanti..

Sunday, January 8, 2012

INI YANG MAHAL! MARI SOLAT

video

ini antara faktor mengapa sekolah SRA jadi pilihan. seingat teman rakan2 yang menghantar anak ke sini paling jauh yang teman tau tinggal di Gambang> pergi balik dalam 60km tak kurang...bayangkan...semua nak terbaik utk anak. apa2 pun jangan terlalu bergantung kepada sistem. bergantung hanya kepada allah.

setiap hari . jam 1230. pelajar2 darjah 1 akan berbaris untuk ke surau sekolah. hampir 120 pelajar. sampai disurau. mereka akan dipantau cara mengambil wudu'. di beri tazkirah. kemudia mereka sama2 akan mendirikan solat zohor.

habis solat. mereka akan pergi berbaris utuk makan. kemudian akan menyambung kelas hingga jam 3 petang. kelas mencakupi pelajaran KAFA. so balik rumah anak hanya perlu menyiapkan kerja dan duduk berehat sahaja.

MAKAN T/HARI DI SRAI


berbaris membasuh tangan sebelum makan t/hari


mencari pasangan2 untuk makan. 1 talam utk 4 orang.


beginilah keadaan sebelum makan. 1 talam. 1 lauk. 1 sayur. + nasi + air sirap.



bismillah


tenang!


di SRAI pelajar disediakan makan t/hari selepas solat zohor. sewaktu pelajar2 darjah 1 makan. pelajar2 lain akan gi solat terlebih dahulu.

mula2 pengawas akan makan terlebih dahulu sebelum pelajar2 lain dibenarkan makan. bila pengawas dah settle makan. pengawas akan membantu mualim @ mualimah untuk menyediakan makanan di kantin.suasana agak riuh seketika melihat kepada gelagat budok2 ini berebut mengambil makanan. adakalanya kelihatan mualimah pertempik. sebb budak2 tak dengar kata.

ANAK SULONG KE SEKOLAH SUDAH


first day nak ke sekolah. agak liat jugak nak bangun. siap kene angkat lagi. mohammad cuba bagi semangat kepada abang long supaya pantas bangun.



sarapan pagi di hari pertama. cococrunch + susu. nampak berselera. sekarang nih memang telah manjadi sarapan harian anak teman.
AA
Aini gambar waktu sampai sekolah. masa rehat pertama dalam jam 9 pagi. di SRAI rehat jam 9 pagi bagi pelajar darjah satu.

dah lama tak mencoret aktiviti-aktiviti untuk tatapan kawan2 blogger. awal tahun nih. insa'allah akan mula semula mencoret dengan kisah2 hidup dan isu2 semasa yang tidak menyentuh mana2 perasaan pihak2 lain.
2012 adalah tahun ke 7 perkahwinan. dengan berkat rezeki allah bg anak teman jua sudah berumur 7 tahun. ini bermakna anak teman sudah masuk darjah satu tahun ini.tahun ini teman hantar ke SEKOLAH RENDAH AGAMA AL-IRSYAD. satu2 nye sekolah agama swasta yang berhampiran rumah teman. kira2 14km. org tanya kenapa hantar SRAI tak hantar sekolah di rumah (sr bunut rendang 2km dr rumah). jawapan teman faktor kerja sebenarnya. kalau hantar sekolah rendah biasanya pelajar akan balik rumah jam 130 t/hr. so sapa nak gi amik dia kat sekolah. mak kerja ayah kerja. nak harap van. camna lak dia nak gi KAFA..baju dia. makan dia. so adalah beberapa kekangan2 yang menguatkan utk teman hantar ke SRAI. sekolah SRAI masuk jam 8 pg keluar jam 3 petang. siap makan t/hari + solat zohor. teman pun boleh arrange masa rehat lewat sket. bagi anak2 buah kenyang dulu...

Monday, January 2, 2012

PESANAN GURU BUAT ADIK-ADIK BERSEKOLAH MENENGAH

Pesanan cikgu-cikgu awal tahun 2012;

Form 1 = Selamat datang ke sekolah menengah .
Form 2 = Jangan banyak main , tahun depan nak PMR .
Form 3 = Tahun ni kamu PMR , buat elok elok , nak tentu bidang apa Form 4 nanti
Form 4 = Jangan ingat kamu Honeymoon tahun ni ye .
Form 5 = Tahun ni SPM , jangan nak bercinta . masa depan kamu tuu