Wednesday, September 2, 2009

USAH BIMBANG JIKA BETUL2 CARA ISLAM

hari nih dalam sinar..terbaca kenyataan yang dikeluarkan oleh pengerusi penyokong pas kebangsaan hu pang chaw yang secara kesimpulannya berkaitan dengan suara mereka tidak diambil kira dan hak mereka dipinggirkan.

usahlah bimbang jika dasar islam tersebut betul2 dilaksanakan kerana ia pasti akan memelihara hak. mungkin dia boleh merujuk buku2 sejarah islam yang banyak terapat di kedai2 buku. sama ada dalam bahasa melayu inggeris atau sebagainya. bagaimana sejarah pimpinan islam yang diterajui oleh rasulullah s.a.w dan para sahabat mampu membawa kecemerlangan dan kesejahteraan kepada seluruh umat manusia bukan islam sahaja. mungkin sekarang orang non islam takut, hanya mereka akan dihukum jika melaksanakan hukum islam...lagi pun sekarang nih ramai suka menjatuhkan hukum sangat..bercakap pulak dalam nada agak bongkak..memperkatakan tentang islam..faktor tidak tertarik...membaca sejarah2 islam adalah satu cara terbaik dicadangkan kepada hu pang chaw bagi mengurangkan kerisauan tersebut.

namun jika sebaliknya islam atas kepentingan politik atau sebagainya...kawe tak berani nak jamin lah.....

blogger ingat satu ketika berborak dengan orang asli di cameron, tanya kenapa tak peluk islam kalau dah tau banyak pasal islam..jawapan yang diterima islam teruk sangat..suka gaduh2...dalam tv cite gaduh2..dalam surat kabar..cite gaduh...pemimpin pun suka gaduh2... kefahman orang asli nih adalah orang islam adalah melayu....patut la pun....