Thursday, April 9, 2009

MENTERI BARU, MENTERI GUGUR

PANDANGAN TOKOH POLITIK TENTANG KABINET BARU NAJIB

Dr. M :

Bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad menyifatkan barisan Kabinet yang baru dilantik sebagai positif dan bukti 'pembersihan dalam parti' sedang berlaku.

"(Perdana Menteri Datuk Seri) Najib (Tun Razak) bertindak bijak dengan menggugurkan kebanyakan mereka yang dituduh mengamalkan rasuah walaupun seorang dua entah kenapa turut terselit," katanya kepada pemberita ketika ditemui hari ini di Tingkat 86, Menara Petronas.

Harakah :

Banyak kesangsian dalam Kabinet Najib
Mat Zain Mat Isa
Thu | Apr 09, 09 | 6:51:21 pm MYT

ADA beberapa pemerhatian dan kesimpulan yang sepintas lalu dapat dibuat tatkala meneliti barisan Kabinet baru Malaysia seperti diumumkan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak, petang tadi.

DS Khir Toyo:

Barisan kepimpinan baru yang diputuskan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dapat mencapai hasrat itu kerana ia bersesuaian bagi memastikan agenda pembangunan negara dan rakyat dapat ditingkatkan.

Datuk Seri Mohd. Ali Rustam:

Kerajaan negeri agak kecewa dengan barisan Kabinet baru yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini.

Katanya, Melaka mengharapkan Perdana Menteri dapat melantik salah seorang dari dua timbalan menteri dari negeri itu iaitu Datuk Wira Abu Seman (Kementerian Pertahanan) dan Datuk Idris Harun (Kementerian Pengajian Tinggi) sebagai menteri penuh dalam senarai barisan Kabinet baru.

Suarakeadilan:

“Najib menolak Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin yang juga Ketua Pemuda Umno di dalam kabinet beliau semata-mata kerana Khairy bukan kroninya,”

blogger: Kata2 orang kadang2 kene amik kira juga..tapi tak semestinya ikut..iye la yang bercakap tuh pun manusia biasa jugak kan...apa yang penting laksana amanah yang diberi...kalah sekali tak bermakna kalah selama2nya..menang sekali tak bermakna takkan kalah untuk selamanya...

KABINET BARU NAJIB

 1. Prime Minister and Finance Minister 1 - Datuk Seri Najib Tun Razak
 2. Deputy PM and Education Minister - Tan Sri Muhyiddin Yassin
 3. Finance Minister 2 - Datuk Ahmad Husni Hanadzlah
 4. Ministers in PM dept - Datuk Seri Mohammed Nazri,Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon and Rtd Brigadier General Datuk Jamil Khir Baharum
 5. Transport - Datuk Seri Ong Tee Keat
 6. Science and Technology - Datuk Dr Maximus Ongkili
 7. Defence - Datuk Ahmad Zahid Hamidi
 8. Home - Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
 9. Rural and Regional Development - Datuk Seri Shafie Apdal
 10. Housing and Local Government - Datuk Kong Cho Ha
 11. Health - Datuk Seri Liow Tiong Lai
 12. Tourism - Datuk Dr Ng Yen Yen
 13. Human Resources - Datuk Dr S. Subramaniam
 14. Natural Resources and Environment - Datuk Douglas Uggah Embas
 15. Women, Family and Community Development - Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil
 16. International Trade and Industry - Datuk Mustapa Mohamed
 17. Higher Education - Datuk Seri Khaled Nordin
 18. nformation, Unity, Culture and Arts - Datuk Seri Dr Rais Yatim
 19. Agriculture - Datuk Noh Omar
 20. Works - Datuk Shaziman Abu Mansor
 21. Domestic Trade - Datuk Ismail Sabri Yaakob
 22. Sports - Datuk Ahmad Shabery Cheek
 23. Foreign - Datuk Anifah Aman
 24. Federal Territories - Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin
mungkin ada perubahan tak tau la...tunggu bila tul2 kompem....

PETANDA UNTUK SIAPA

Pilihan raya kecil di 2 bukit dan satu batang sudah pun berakhir dengan keputusan 1 bn, 1 pas & 1 pkr. dalam kata lain 1 bn 2 pr..dalam kata yang lain lagi...sama macam dulu..tak de siapa rampas kerusi siapa bagi kawasan yang terlibat.

adat pertandingan..ada yang menang dan pasti ada yang kalah. yang penting masih menjalinkan hubungan silaturahim sesama islam...serta menjaga hak bukan islam.. tidak perlu wujud kepada fitnah menfitnah yang akhirnya akan membawa malapetaka.

yang kalah kene muhasabah diri..kenapa kalah..pasti ada sebabnya...jika perlu perubahan..haruslah melakukannnya..dalam TV3 semalam..Bung Mukhtar(kalau tak silap la nama dia) jaguh parlimen...dia kata "wakil bn di semananjung jangan mewah2"..kalau benar apa yang dikata..perlulah buat perubahan dari awal..bukan tiba masa nak pilihanraya baru sibuk buat macam2 program...rakyat makin lama makin pndai..tahun nih saje..berapa ribu dapat 10a1...tahun2 dulu... yang dah boleh mengundi...kene pikir2kanah...ini mungkin dugaan & cabaran kepada Datuk najib dalam mencorakkan semula politik dan ekonomi malaysia..takguna pemimpin kaya raya..tapi negara tak selamat..jadi pulak macam thailand...melingkup negara...biar tak kaya janji sama-sama senang....

yang kalah kene bersyukur..kadang2 manusia nih apabila allah uji dengan kesensaraan...spt kalah bertanding ...dia boleh hadapi dengan cara ingat allah selalu..tapi jika diuji dengan kesenangan..menang bertanding..dah tak berapa nak ingat kat Allah s.w.t dah..dah mula angkuh tak tentu pasai...mula nak ngata macam2 kat orang lain...ini semua kene beringat selalu untuk pemimpin yang menang.....

tak semua org2 bn tak betul...tak semua org2 pr betul..ini hakikat...kot mana pun kene pilih pemimpin yang mempunyai kuasa untuk pejuang rakyat... tetapi yang paling berkuasa hanya ALLAH......