Tuesday, September 8, 2009

KAJIAN HEBAT MEROTAN

Mantan Timbalan Perdana Menteri Rusia, Dr. Boris Efimovich Nemtsov mendedahkan bahawa Rusia telah kehilangan (mati) rakyatnya seramai 500,000 ke 750,000 orang akibat daripada masalah ketagihan arak. Bayangkan, sekitar 72 % kes pembunuhan yang berlaku di Rusia adalah berpunca ataupun berkait dengan akibat arak. Begitu juga kira-kira 42 % kes mati bunuh diri juga dikaitkan dengan masalah arak.

Justeru, 3 orang saintis Rusia dari Institute of Hygiene in Novosibirsk yang dianggotai oleh Dr. Guerman Pilipenko (pakar Psikologi), Dr. Marina Chujrova (pakar Psikiatri) dan diketuai oleh Dr. Sergei V Speransky telah membuat satu kajian yang mendalam. Dr. Speransky merupakan pemegang Ph.D Biologi, pengkhususan dalam bidang Toxicology serta pakar dalam lapangan Parapsychology.

Pasukan beliau telah menemui satu dapatan bahawa hukuman rotan ke atas punggung tanpa berlapik adalah penawar menghilangkan ketagihan arak. Lebih menarik, kaedah merotan juga didapati mampu menyelesaikan pelbagai penyakit termasuklah tekanan perasaan.

Akhbar Izvestia pada 26 Mac 2005 telah melaporkan kenyataan para saintis tersebut :

"Caning releases endorphins, the body's natural 'happy chemicals', and that leads to feelings of euphoria, a reduction of appetite, the release of sex hormones and an enhancement of the immune response, and they have a similar effect on pain as drugs such as morphine and codeine, but do not lead to addiction or dependence"

Maksudnya : "Hukuman rotan merembeskan endorfin, bahan kimia semula jadi badan membuatkan seseorang menjadi gembira. Endorfin menjadi punca perasaan girang, mengurangkan selera, mengeluarkan hormon seks dan meningkatkan tindak balas kekebalan. Mereka berkata, kesakitan itu mempunyai kesan yang hampir sama dengan morfin dan candu tetapi ia tidak mendorong kepada ketagihan atau pergantungan.

Dr. Speransky mendakwa hukuman rotan seperti yang sering dilakukan di sekolah-sekolah Britain pada kurun sebelum ini telah terbukti berjaya membantu orang ramai mengatasi ketagihan atau tekanan. Menurut beliau, rawatan tersebut terbukti berkesan. "Ia tidak kejam sekurang-kurangnya itu adalah anggapan masyarakat lalu, tetapi saya menyokong hukuman itu", ujarnya lagi.

Dalam kajian tersebut, saintis Novosibirsk mencadangkan agar proses terapi rotan diadakan sebanyak 30 sesi membabitkan sebanyak 60 kali rotan ke atas punggung seseorang yang berbadan sederhana.

Dr. Marina Chujrova yang turut serta dalam menyediakan laporan itu menyatakan, beliau sudah pun mempunyai 10 pesakit yang menjalani terapi tersebut. "Pada mulanya mereka membantah tetapi apabila menyedari kebaikan tindakan itu, mereka pula yang meminta ia lakukan," katanya.

Pasukan perubatan Russia menyatakan mereka kini mengenakan caj untuk merotan pesakit dengan bayaran £57 (RM 342) bagi sesuatu rawatan biasa.

http://www.news-medical.net/news/2005/03/29/8788.aspx


LOKASI PERANG BADAR

PEPERANGAN AWAL PENENTU DALAM ISLAM

berikut adalah fakta2 lain berkaitan peperangan badar kubra:

  • kadar kekuatan tentera islam mengikut kitab2 sirah nabi : 313@314@317, iaitu muhajirin 82@83@86 al-Aws 61 & khazraj 170 orang. 2 ekor kuda milik milik zubir al-awwam dan miqdad al-aswad & 70 ekor unta.pemimpin tentera: rasulullah s.a.w.
  • kadar kekuatan tentera makkah (quraish). 1300 orang. 100 kuda. 600 perisai. bilangan unta pula terlalu banyak. pemimpin tentera: abu jahal. makanan mereka: 9-10 unta akan disembelih setiap hari.
  • iblis telah menyerupa suraqah bin malik ibnu jasyam al-mudlaji iaitu ketua kabilah banu Kinanah. ini disebabkan dalam perjalan untuk berperang tentera quraish teringat bahawa mereka bermusuh dengan Banu Kinanah, mereka khuatir akan ditikam dari belakang.
  • qafilah abu sufian berjaya menyelamatkan diri dari tentera madinah setelah menukar arah tidak melalui badar sebaliknya bergerak ke arah pantai sebelah barat. sepatutnya tidak berlaku peperangan kerana qafilah abu sufian sudah selamat. lalu abu sufian hantar wakil kepada tentera quraish yang sedang bergerak ke badar melalui wadi asafan-qadid-juhfah supaya berundur dan pulang ke mekah
  • tentera mekkah pada awalnya bercadang untuk berunduk tetapi abu jahal yang bongkak mengatakan: Demi tuhan kita tidak akan pulang melainkansetelah kita sampai ke badar. di sana kita akan berkemah tiga malam.kita sembelih sembelihan.kita makan sepuas-puasnya, kita mabuk2.kita berhibur dengan artis sehingga dengan itu kita akan di dengar oleh bangsa arab tentang pergerakan dan perhimpunan kita seterusnya mereka akan gerun dengan sikap kita selama-lamanya.
  • banu zuhrah telah menarik diri dari peperangan tersebut. tentera qurai kekurangan 300 orang. al-khanns bin syuraiq mengatakan barang dagangan mereka sudah selamat bersama abu sufian tidak perlu peperangan...bersambung lagi.....