Tuesday, September 15, 2009

KITA CAMNER...BOLEH IKUT KA...

"Ketika berhijrah ke Kuala Lumpur pada 1985, sepanjang 15 tahun saya bekerja keras dan jarang berkongsi rezeki dengan orang lain. Akhirnya saya tidak mempunyai apa-apa pun.

"Kemudian pada 1995 saya bertemu tokoh agama dan menasihatkan saya supaya selalu bersedekah. Beri dulu tanpa mengharapkan balasan serta merta, suatu hari nanti pasti Tuhan akan membalas segala kebaikan itu. Semakin banyak kita memberi, semakin banyak rezeki masuk.

'Kejayaan yang dinikmati hari ini berkat usaha dan doa semua kakitangannya. Dalam melakukan apa jua perkara kita mesti berdoa kerana doa mengatasi segala kepandaian serta kepakaran manusia. Jika kita lupakan Tuhan, rezeki akan lari daripada kita'.

ini adalah antara resepi kejayaan yang telah dipraktikkan oleh David Teo. walaupun beliau bukan orang islam..cara amalan dia adalah islam..

untuk muhasabah diri kita..zakat camne..dah bayar ke lum..setakat zakat fitrah tok sah kira la...zakat simpanan kita..dah bayo ke belum....

banyak2 la bersedekah raya nih yek...

MANA ADE AZAN TIME SEMBAHYANG RAYA

karut betul setengah2 orang nih..yang tak best kalau dia kata...ada ustad kata ada azan la....ini jenis manusia yang bila bercakap..seolah2 dia tahu belaka..dialah paling banyak membaca..dia la paling awal masuk syurga..dia la paling warak...pada hal cam hampeh je...cuma kita la tak gamak nak kata hampeh kat dia.....

hari raya memang tiada azan atau iqamah jika merujuk kepada hadis berikut:

Hadis Ibnu Abbas dan Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a:
Diriwayatkan daripada Ibnu Juraij katanya: Aku telah diberitahu oleh Ata' daripada Ibnu Abbas dan Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a kedua-duanya berkata: Tidak ada azan bagi sembahyang Hari Raya Fitrah (Aidilfitri) dan sembahyang Hari Raya Korban (Aidiladha). Selepas beberapa ketika aku bertanya Ata' tentang perkara tersebut: Lantas dia menjawab dengan berkata: Aku telah diberitahu oleh Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a bahawa: Tidak ada azan bagi sembahyang Hari Raya Fitrah (Aidilfitri), baik ketika imam keluar atau sesudahnya. Juga tiada iqamat atau apa-apa pun ( Riwayat Muslim ).


jadi dalam bab hukum-hukum nih tanyalah yang berpengetahuan...ust2 pun kadang main cakap ikut dan je...nih lah yang terjadi... harap2 dapat meleraikan kekusutan orang yang bertanya ye....

TAK PUASA PADA HARI RAYA

mana bleh puasa time hari raye bro. ada jugak makhluk allah bergelar manusia nak puasa. tuh bukan dapat pahala dah tuh. dapat dosa adala.. merujuk kepada sebuah hadis

Hadis Abu Said Al-Khudriy r.a katanya:
Aku pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Tidak boleh berpuasa pada dua hari tertentu, iaitu Hari Raya Korban (Aidiladha) dan hari berbuka dari bulan Ramadan (Aidilfitri) (Riwayat Muslim).


Hadis Ibnu Umar r.a:
Seorang lelaki datang menemui Ibnu Umar lalu berkata: Aku telah bernazar untuk berpuasa satu hari yang kebetulan bertepatan dengan Hari Raya Aidiladha atau Hari Raya Aidilfitri. Ibnu Umar r.a berkata: Allah telah memerintahkan agar menunaikan janji dan Rasulullah s.a.w melarang berpuasa pada hari ini ( Riwayat Muslim )