Sunday, September 19, 2010

YANG DICERITAKAN ORANG-ORANG

KEMBALI KEPADA FITRA

mudah cerita. kembali kepada asal.kita sambut aidil fitri. aidil fitri membawa maksud yang pelbagai. suka teman ceritakan di sini. ia bermaksud kembali kepada asal. mula2 kita biasa sarapan pagi. makan tegah hari. dan makan petang. itu perkara biasa dilakukan sebelum datang ramadhankan. bila tiba ramadhan. mkan sebelum subuh. dan makan setelah matahari tenggelam.kan perbuatan tuh tidak biasa dilakukan. hanya di bulan ramadhan sahaja. masuk sahaja bulan syawal. kembali kepada asal semula aktiviti kita. sarapan pagi. makan tengah hari. makan petang. ini antara aktiviti sudah kembali dilakukan oleh kita ketika bulan syawalkan.

itu citer bab aktiviti makan je la. diri manusia sebenarnya dicipta suka kepada perkara baik..buat baik.cakap baik.makanan baik2.pakaian baik2.kenderaan baik2. baik kata semua mahu mende yang baik. rohani kita pun suka perkara2 baik jugak kalau kite perasan..cuma kita sahaja agak tegar untuk merubah diri ke arah kebaikan yang lebih baik...mugkin nafsu masih berjaya menguasi akal kita. hati tidak berapa gagah untuk menetukan keputusan mengikut iman. mungkin! orang sekang cakap transfomasi- malu untuk melakukan transfomasi diri.

harap ramadhan menjadi buln ujian , dapat keputusan yang memberansangkan pada bulan syawal ini.

SEMOGA ROH DICUCURI RAHMAT ALLAH

dah 2 minggu lebih berita utama setiap surat kabo arus perdana cerita pasai tragedi tragis sadis yang menimpah dato sosilawati. nak buat macam mana takdir hendakkan kematian mereka begitu. so kita kenelah terima dengan redhanyer.. cakap senangkan ..kalau ke anak beranak..adeq beradik sendiri guane yer..

yang takde kene mengena dengan keluarga dato' mengelegak jiwa baca paper cerita macam mana mereka dibunuh. yang berkaitan lagi lah sedih.. di kedai2 kopi sibuk lah citer tentang keganasan india. ade cine sorang nih pun citer gak. sambil2 teman pasang telinga. kalau gengster cina lain loo..kasi tembak ..sekali mati jer.... iye la tuh..sembang2 kedai kopi la katakan... rata2 menanam rasa tak puas hati kepada pembunuh berbangsa india..

pada teman tak semua india begitu..semua bangsa ade wakil2 yang tak diiktiraf berperangai cam binatang nih...cuma kita sentiasa kene mintak allah lindung agar tak jadi mangsa mereka..kerana ape..harta tak boleh halang jadi mangsa mereka..macam kes dato' sosilawati la....yang boleh tolong allah jer... so kene minta tolong sentiasa...mudah-mudahan dilindungi allah s.w.t..

ade disebut dalam sebuah hadis..allah s.w.t kalau dia timpa pelbagai dugaan kepada hamba dia di dunia ini lain tak bukan..nak hamba dia suci dari dosa ketika mengadap dia nanti.. moga itulah yang diperolehi oleh ruh dato sosilawati & sahabat2 yang terlibat dalam pembunuhan tersebut... semoga sipelaku turut mendapat balasan setimpal dan mohon diberi petunjuk... teman teringat kisah bani israil dalam sahih muslim...seorang pemuda membunuh 100 orang...dimasukkan ke syurga kerana bertaubat..

sebuah kisah lagi.. allah s.w.t ketawa melihat 2 orang saling membunuh dimasukkan syurga. seorang mati kerana pertahankan agamanya. yang membunuh tadi menyesali atas perbuatan dan bertaubat, terbunuh sewaktu pertahankan agama setelah bertaubat...

macam2 mungkin terjadi...