Monday, August 24, 2009

NASIB SIAKAP SWEET SOUR

keadaan ikan sebelum digoreng

setelah digoreng..disebabkan kauli kecik tak cukup saiz untuk ikan siakap nih.gituh la jadinye dia..berkerekot..
setelah disiram dengan sos sweet sour... main menu berbuka hari ini..tepat jam 700 ikan nih siap dimasak....
setelah dimakan oleh 2 hamba allah yang telah ditakdirkan untuk menghabiskan isi2 ikan ini.... nak sediakan masakan nih sangat mudah...boleh siapkan dalam 15 minit sahaja jika bahan telah tersedia..ikan dah digoreng...nak resepi..bleh je...kalau ade sape2 nak...tnggal msg yek...


3 comments:

bee2312 said...

ustaz nk resipi ikan siakap tu.dgn cara buat sekali........

Aku...kan Abangg said...

baik suruh jer ustaz buat sekali!!!lagi senang Bamble Bee...

KOYAN said...

senang jek...
nih cara ust buat la yek..kalau orang lain mungkin lain cara..

mula2 goreng ikan siakap dulu...nak goreng dia lumur dngan garam dan tepung jagung..tapung jagung tuh nak bagi tubuh dia tegap walaupun dah digoreng..tak hancus ...garam tuh ..sebab ape..paham2 sndiri le ye....

untuk kuah dia: mula2 tumis bawang putih, serai 3 batang, halia 2 hiris, lengkuas 2 hiris.

dah naik bau, masukkan lobak,bunga kubis,ape lg yang anda suke...kachau seketika...kalau nak lembut lobak n bunga kubis tuh..kachau lama sket...

then masukkan sos tiram..1 sudu .. 1 sudu sos tomato, 2 sudu sos chili...kachau lagi.....masukkan daun liamu purut...dengan lada yang diketuk....

last..masukkan semangkuk air tepung jagung..tepung jagung tuh satu sudu dah oke dah..air semangkuk ...lihat kelikatan dia la yek..nak cair buh air banyak sekt...

dia siap..siram atas ikan yang digoreng tadi...

terima kasih..sudi nak belajo...