Tuesday, September 8, 2009

PEPERANGAN AWAL PENENTU DALAM ISLAM

berikut adalah fakta2 lain berkaitan peperangan badar kubra:

  • kadar kekuatan tentera islam mengikut kitab2 sirah nabi : 313@314@317, iaitu muhajirin 82@83@86 al-Aws 61 & khazraj 170 orang. 2 ekor kuda milik milik zubir al-awwam dan miqdad al-aswad & 70 ekor unta.pemimpin tentera: rasulullah s.a.w.
  • kadar kekuatan tentera makkah (quraish). 1300 orang. 100 kuda. 600 perisai. bilangan unta pula terlalu banyak. pemimpin tentera: abu jahal. makanan mereka: 9-10 unta akan disembelih setiap hari.
  • iblis telah menyerupa suraqah bin malik ibnu jasyam al-mudlaji iaitu ketua kabilah banu Kinanah. ini disebabkan dalam perjalan untuk berperang tentera quraish teringat bahawa mereka bermusuh dengan Banu Kinanah, mereka khuatir akan ditikam dari belakang.
  • qafilah abu sufian berjaya menyelamatkan diri dari tentera madinah setelah menukar arah tidak melalui badar sebaliknya bergerak ke arah pantai sebelah barat. sepatutnya tidak berlaku peperangan kerana qafilah abu sufian sudah selamat. lalu abu sufian hantar wakil kepada tentera quraish yang sedang bergerak ke badar melalui wadi asafan-qadid-juhfah supaya berundur dan pulang ke mekah
  • tentera mekkah pada awalnya bercadang untuk berunduk tetapi abu jahal yang bongkak mengatakan: Demi tuhan kita tidak akan pulang melainkansetelah kita sampai ke badar. di sana kita akan berkemah tiga malam.kita sembelih sembelihan.kita makan sepuas-puasnya, kita mabuk2.kita berhibur dengan artis sehingga dengan itu kita akan di dengar oleh bangsa arab tentang pergerakan dan perhimpunan kita seterusnya mereka akan gerun dengan sikap kita selama-lamanya.
  • banu zuhrah telah menarik diri dari peperangan tersebut. tentera qurai kekurangan 300 orang. al-khanns bin syuraiq mengatakan barang dagangan mereka sudah selamat bersama abu sufian tidak perlu peperangan...bersambung lagi.....

No comments: