Sunday, September 13, 2009

TANDA TELAH BERLAKUNYA LAILATUL QADR

tanda telah berlakunya malam qadr.. berdasarkan sebuah hadis yang dikeluarkan oleh imam muslim daripada ubai bin ka'ab tentang malam qadr. sesungguhnya berlaku pada malam ke 27. berkata zar bin habish: atas dasar apakah engkau mengatakan demikian itu. beliau menjawab: rasulullah s.a.w memberi tahu tanda berlakunya malam qadr adalah matahari terbit tanpa pancarannya...

ini adalah tanda paling tepat yang dipersetujui berdasarkan hadis.. menurut pandangan sarjana islam , matahari tidak memancar disebabkan malaikat terlalu banyak pada malam tersebut, bumi padat dengan kunjungan malaikat. ini hanya sebahagian pandangan.

ada juga hadis2 lain yang menceritakan apabila berlakunya malam qadr suasana sunyi sepi akan melanda, keadaan cuaca pula tidak panas dan tidak sejuk, bulan menjadi separuh.

walau bagaimana pun tanda paling tepat adalah berdasarkan kepada hadis yang disebut mula2 tadi...ini pandangan kebanyakan sarjana islam.

yang penting..malam tersebut hanya untuk hamba2 yang terpilih sahaja. takpelulah kita nak declare yang kita dapat malam qadr..hanya allah s.w.t berhak menentu malam tersebut milik siapa....

allah jua lebih mengetahui dari segalanya...

No comments: