Thursday, July 15, 2010

CORETAN DI HOSPITAL TEMERLOH

baru2 nih teman telah ke hospital temerloh. menemani ayah teman yang tak berapa sihat.maklumlah sudah berumur. adik teman yang pasti banyak jasanya walaupun pewatakan agak kasar menjadi pilot dari sg koyan membawa ke temerloh. mujur teman ade adik perempuan yang duduk di temerloh setelah berkahwin. so bolehlah ayah teman bersama mak dan adik lelai lepak2 rumah dia.sempat juga bermalam tido di situh.

mak teman tolong menemani beliau kerana dikhuatiri lokasi yang dituju tak jumpa di jabatan pengimejan (dalam bahasa melayu la nih). so teman terpaksa membatalkan diri untuk meeting dengan dato' pengarah pagi tuh. teman dengan kelajuan maksimum yang mampu dipandu kira 2 140km sejam sampai la hospital dalam jam 9 lebih sikit. ngam2 ngan adeq teman pun sampai lebih kurang masa yang sama.

besor weh! tak tahu nak kemana mula2...teman mintak surat dari ayah teman..tengok jabatan pengimejan...sah kalau teman tak datang..makin semput la ayah teman..alhamdulillah allah kuatkan hati teman suh datang jugak...tak sampai 3 minit teman dah sampai kaunter yang dituju..berdasarkan tanda arah yang mmg memberi manfaat kepada pesakit dan pengiring.

sampai situ..takde orang lagi..teman orang pertama sampai..dalam hospital sangat sejuk..maklumla air corn baru lagi... teman pun bawak ayah teman mendaftar...teman daftar jam 9 pagi..ayah teman kene pangil jam 1230... mengelupur kelaparan..entah la..kene pa lambat kata nyer..orang lain lagi perlu... teman menenangkan ayah ...

ingat siap dapat terus laporan macam KMC...dia kabo 2 minggu lagi laporan akan dikeluarkan...Allah maha besor.. 2 minggu tuh... standar hospital pakar ke tuh.....teman geleng kepala..cakap jom kita gi makan la abah..dah lapa dah tuh....

kadang2 teman tengok staf2 situh bergurau tak bertempat..patient ramai...sakit lak tuh....derang dok gelak2...orang kat situ banyaknyer yang sakit2...alhamdulillah ayah teman bleh jalan lagi..tuh yang terbaring..sian teman tengok... ade kes tuh..laporan tak de..staf nurse bawak datang situ tanpa ade report..mula la salah ke orang tuh..orang tuh salah ke orang ini..dah patient la jadi mangsa...cakap lak kuat2..entah la....semoga anak2 didik teman yang bakal menjadi Dr nih tak de la camtuh perangainyer...

tuh baru 3 jam teman duk dalam tuh..tengok gelagat... semoga allah kurnnia kesihatan yang baik dengan teman...semoga tak ke mana2 hopital...kalau korang tak caya gi la tengok...ape2 pun TQ gak la...atas jasa baik sataf kerana menjalankan tugas-tugas.

2 comments:

hanif hafiz said...

bukan anak2 didik yg bkal jd doktor ustad..

itu nurse pnye kje ustad...

Anonymous said...

banyak betul aduan negatif pasal hospital kerajaan..camne nak setel problem ni ye..menjengkelken