Tuesday, September 21, 2010

KEPADA ALLAH JUA KU MENGADU: RINTIHAN PENDAKWAH

Malam ini aku menangis.
Qiyam Ramadan aku beriring sendu.
Aku tidak dapat menahan rasa sedih dan kesal, bagai ada batu besar terbuku menjadi beban di lubuk hatiku.
Rasa terkilan itu juga bersulam silang dengan rindu.
Aku rindu pada saat-saat kelanaku di bumi yang amat jauh dan terpencil daripada dunia Islam. Merindui Ramadan di kelana dakwahku semasa menggalas tugas mengimamkan umat di tapak krisis Protestant – Katholik itu.
Di bumi Ulster.
Kenanganku kepada Ramadan di Belfast bukan pada kemeriahan berbuka puasa atau berQiyam semata.
Apa yang lebih mengundang rindu, menusuk kalbu, adalah pada manis yang dijamu. Kemanisan bekerja untuk Islam di bulan Ramadan, tatkala masjid kecilku itu menyaksikan begitu ramai anak tempatan disentuh hidayah Allah. Di lindungan bumbung Ramadan, masjidku dilimpahi rahmat dengan ungkapan Shahadah lelaki dan perempuan, yang semenjak lahir mereka tidak kenal Allah dan Muhammad, namun di masjidku, mereka kembali.
Kembali kepada fitrah.
Mereka bersyahadah.
Itulah Ramadan di bumi Eropah.
Bukan hanya di masjid kami, malah di kebanyakan masjid yang ada.
Di masjidku, kami mahu ia seperti Masjid Nabi. Sesiapa yang mencari teduh, dijemput berteduh. Sesiapa mencari hidayah, disambut dengan ramah. Hampir setiap hari tetamu datang dengan pelbagai agama dan latar belakang. Namun mereka bertemu di maksud yang satu. Mereka mahu tahu.
Apa Islam? Siapa Muslim? Mengapa Islam? Bagaimana Muslim?
Mereka tidak pernah mengotorkan masjid. Mereka tidak pernah mencemari masjid. Mencabut kasut, kami beritahu. Berpakaian sopan, mereka sudah tahu. Menghormati jemaah, memang cara hidup mereka begitu, hingga kami tidak terbayang berkemungkinan mengulang perbuatan Nabi, membasuh kencing Badwi, tanpa merungut dan mencela caci.
Pada mereka, datang bertamu.
Pada kami, Allah yang menyeru.
Tugas kami menyambut tetamu.
Bukankah itu amanah di bahu?
Bulan Ramadan adalah bulan yang dinanti-nantikan. Bukan hanya pada segala kebaikan yang sedia terjanji di lisan Nabi yang berpesan. Malah bulan ramai anak tempatan memeluk Islam. Hidayah daripada Allah, namun ikhtiarnya tidak pernah menghela lelah.
SIAPA BERTUAH SIAPA
Itulah yang mengundang tangisanku malam ini.
Ramadan dalam kenanganku di perantauan, adalah bulan Allah menghadirkan tetamu-tetamu al-Rahmaan ke setiap rumah-Nya.
Ramadan dalam realitiku di kampung halaman sendiri…
Muslim yang tidak datang ke masjid tidak pernah diendah dalam kerisauan.
Bukan Muslim yang datang ke masjid, dihalau, dicaci penuh prejudis, dan dimurkai sesuka hati. Kalimah Allah mahu dieksklusifkan, Doa Khutbah mahu dieksklusifkan, Masjid dan Surau mahu dieksklusifkan, hingga aku terbelenggu dalam fikiran, betapa bertuahnya Melayu mendapat Islam, namun bertuahkah Islam mendapat Melayu?

Mahsyar akan menuntut jawapan kepada persoalan itu…

ABU SAIF @ www.saifulislam.com
68000 AMPANG
Menjelang 31 Ogos 2010…

No comments: