Saturday, December 27, 2008

PASANG TOMBOL pintu ROSAK

tombol pintu rumah rosak...sebagai suami kene gak tau nak repair..asyik nak upah je..bila nak pandai tu dak..nih aku g belajar ngan cine kat depan taman seri inderapura..baik punya cina tak kedekut ilmu langsung... gambar atas..pintu yang aku dah cabut tobol dia...nak cabut pun kene ade skil..kalau pakai kederat..alamat jahanam la pintu tuh...gambar bawah..tombol yang dan kene cabut dek aku la...
tombol baru aku beli..murah je belas2 ringit je...jimat duit...tapi kualiti ok la kot..
bukak je kotak...camtuh lah keadaan dia..eok lagikan..semua komponen dicantum kan..nak bukak kene ada cara....
tau tak camne nak cabut tombol tuh...kalau tarik je kompem tak tercabut kalau setakat pakai kederat manusia..
ternik nak cabut senang je..nampak lubang tuh kan...cocoh je skru driver ke..ape ke..biasa nye disediakan dalam kotak sekalik...so takyah risau....
apabila dan cocoh kat lubang tuh tadi..maka jadi la cam gambar kat atas nih..terpisah kepada tombol dari badan nye...
kemudian leraikan satu2..sila rujuk gambar atas...tombol buka sebelah sahaja...nih dah nak mula proses memasang dah nih...
mula2 masukkan alat kat atas tuh ( tak tau nama ape..masuk je kat tapak yang dah ada tuh... )nih bahagian depan dia...gambar bawah bahagian yang dilihat dari sudut belakang nye ye...
nampak kan alat join tuh yang macam huruf t tuh...alat itu akan disangkutkan pada ruang yang berkenaan ..rujuk gambar bawah..nampak ruang2 tuh kan..ruang tersebut akan melalui join yang kat atas tuh...sebb tuh bila kita pulas tombol je..dia bulih buka dan tutup...

ejas molek2 supaya join tuh masuk betul2...
nih gambar bila dah siap masuk dalam lubang ( tapak lama nih )...

nak tau ok ke dak join yang kita masuk tuh..cube pulas tombol belah sana nuh ( yang kita tak cabut tadik )..jadi camne mende yang terkeluar tuh..kalau pulas je dia masuk keluar masuk keluar..ok lah tuh..kalau pulas tak de perubahan ape2..tak betul lah...
dah settel..pasang semula alat2 yang diceraikan mengikut gambar yang ke 5 & 6 tuh....
nih gambar yang dah siap semua dipasang...


gambar yang sempurna pemasangan nye...lega dah jimat duit sket..kalau upah nih.dia amik rm 15-rm 20...

13 comments:

eta said...

mak oi.....terrornya ustaz sekarang...ngaja boleh,motivasi boleh,masak boleh.....jadi maintenance pun boleh.....hebat ahli sufi sekarang ni.....tombol umah saya pun ada rosak ustaz...boleh repair??????

KOYAN said...

bolehhh...takde hal punya...

salahuddin said...

thanks alot for the info.. jimat duit dr nk panggil org dtg repair. x sampai 10 minit siap.. :)

Anonymous said...

salam..terima kasih yer...maklumat yg berguna..semoga diberi balasan oleh Allah...saya baru siap pasang tombol..suami x der rmh...x selamat plak rasanya pintu berlubang
maswida, sarawak

701Billionaire said...

Terima kasih. 15 minit dah siap huhu..

Anonymous said...

terima kasih...kurang dari 15minit siap pasang...cuma nk buka yang rosak je lambat...apa2 pun..panduan kena mmg berguna....;)

Sayang said...

terima kasih ...i love you ustaz,,semoga diberkati allah

Ainul Hayat said...

Terima kasih atas panduan. Tombol pintu toilet bilik air stuck. Mujur ade pintu lagi satu. Balik keje nanti saya nak kerjakan tombol pintu tu.

aFaiSh said...

tQ2 bykkkk!! dpt jugak pasang tombol pintu yg baru iskkk.. hidup x semestinya perlukan lelaki ;)

SHARULNIZAM RAMLI said...

Assalamualaikum wbt saudara,
Maklumat yang berguna. Cuma apabila kita hendak pasang semula bahagian yang telah tercerai perlu dikemaskan skru juga pada bahagian kepingan aluminium pertama di bahagian dalam sebelum dimasukkan kembali tombol.

Terima kasih saudara. Simple, bersahaja tapi menarik maklumat ini.

Wassalam

Kalam Bicara said...

Tqvm.

Anonymous said...

thanks..sgt membantu

saiful izwan said...

Trima kasih....sya bru je repair tombol bilik saya...sgt mmbantu...