Monday, April 19, 2010

PERIKSA PUN MAU TIPU!

itulah senario yang berlaku pada hari peperiksaan. tapi dak semua. base kepada pengalama melihat gelagat2 orang2 tua periksa. kalau budak remaja mungkin hanya membawa tolol sahaja. bila org tua nih.bukan sahaja toyol.hantu raya pun derang bawak.

adekah mereka tidak memikirkan tentang keberkatan dalam mencari rezeki.bila dapat ijazah pasti gaji akan naik. setiap kenaikan gaji tersebut terbina daripada asas menipu tadi..menipu dalam periksa.

memang ada hukum yang mengharuskan menipu tetapi hanya dalam 3 perkara sahaja. disebut dalam hadis muslim: iaitu dalam peperangan. harus menipu.tidak boleh jujur menceritakan tentang kekuatan ketenteraan yang dimiliki oleh pasukan kita. jika ditanya.wajib menipu.. boleh menipu untuk tujuan menjalinkan semula persaudaraan antara 2 orh yang sedang bermusuh.. dan boleh juga menipu suami atau isteri dengan tujuan untuk menjernih keadaan.dan mengekal keharmonian.

dalam periksa tidak pula dibenarkan untuk menipu dengan cara meniru...ingat! islam tidak menghalalkan cara.


2 comments:

khairi said...

salam ustaz

tak sangka pulak kesan menipu dalam exam sampai begitu dasyat. kalo dah sumber rezeki haram, neraka lah jawabnya ye dak? macam mana cara nak bersihkan sumber rezeki kita? rasanya dulu pernah meniru gak masa sekolah. hihi...

KOYAN said...

zaman kecik2.zaman tak tahu. allah tak kira. tp kalau nak suci jugak untuk tambah ketenangan jiwa banyak2 bersedekah.