Wednesday, April 21, 2010

YAYASAN PAHANG TUNTUT HUTANG!

ini keratan akhbar yang menuntut kepada sesiapa yang tak bayar lagi hutang kene la bayar. sian kat pelajar2 lain nak belajar.mejoriti memang la orang melayu islam. hutang wajib dibayar. tahukah anda sekiranya anda mampu untuk membayar hutang. walau pun sedikit. wajib membayarnya. HARAM mencari alasan untuk melewat-lewatkannya.

Hadis Abu Hurairah r.a:
Sesungguhnya Rasulullah s.a.w pernah bersabda: Penangguhan membayar hutang oleh orang kaya adalah perbuatan zalim. riwayat muslim.

Hadis Abu Hurairah r.a katanya:
Ada seorang lelaki yang mempunyai hak pada Rasulullah s.a.w bercakap kasar dengan baginda, sehingga para sahabat Nabi s.a.w merasa susah hati. Maka Nabi s.a.w bersabda: Sesungguhnya pemilik hak itu boleh berkata apa saja. Baginda bersabda: Belikanlah seekor unta lalu berikanlah kepadanya. Lalu mereka berkata: Kami tidak mendapatkan apa-apa kecuali unta yang lebih baik dari pada untanya. Baginda bersabda lagi: Belilah dan berikanlah kepadanya kerana sesungguhnya orang yang paling baik di antara kamu atau orang yang terbaik di antara kamu adalah orang yang paling baik ketika membayar hutang . riwayat muslim.


No comments: