Wednesday, September 29, 2010

CERITA WIRA POWER WINDOW

biasa dalam peper kita dengar kes org jahat bawak lari kereta. tengok2 dalam kete ade budak..walaupun pencuri tak niat pun nak colek. tp mak ayah tinggal anak sekejap dalam kete yang dihidupkan ejin untuk memenuhi tuntutan kehendak mereka. itu berita yang biasa kita dengar. kisah anak terpukang akibat enjin motor skuter tak dimatikan juga ada terjadi. enjin hidup. anak pulas minyak.maka motor bergerak tanpa kawalan yang sepatutnya.

apa yang teman nak cerita hari nih. kejadian yang betul2 menimpa teman akibat daripada power window. zaman sekang nih jarang jumpe window manual.semua power belakakan....termasukla super power & power root.. 2 hari lepas. waktu petang selepas teman balik dari kerja. sampai rumah dalam jam 630 ptg. anak2 teman dah menenggek & merenggek teman balik lambat. nak hilangkan kesedihan anak2 teman. teman ambil keputusan nak bawak anak2 gi mini market di taman inderapura. beli je apa2 yang derang nak. nak jadi cerita. sampai sahaja mini market. hujan rintik2 turun. jadi teman cakap ke anak2 teman. duduk dalam kereta je! ayah turun beli. sebut nak ape.. nak milo + nak ice cream + mercun pop pop..teman pun kuar kete..nak gi beli..tinggal la anak dalam kete. enjin hidup.ekon pasang...bukan kejadia kete kene curi. tapi nih xcden melibatkan tinkap auto.

nak jadikan cerita. si abang sudah turunkan cermin tingkap depan sisi kiri. si adik pun dari belakang gerak ke depan ( nih teman rasa la. sblm keluar adik duduk belakang ).. bila bukak tingkap. abang pun cantik ulur kepada keluar (teman paking tempat orang tak lalu lalng tp dekat kedai la dalam 50m).. time dia keluar kepala tuh. gamaknyer. si adik nih tekan butang cermin tersebut. cermin naik atas. kepala si abang terus sangkut.antara cermin dengan tingkap. sambil 2 2 tangan paut pada cermin.. waktu dalam kedai teman rasa tak sedap hati jer. dalam telinga nih teriyang riang suara orang pangil ayah! ayah! teman tinggal barang lari keluar jap.. tengok2 astarfirrullah azim. kepala anak teman lekat dahhh! teman lari kekereta. mati enjin. tenang dalam 2 second. teman on suiz kete. teman tekan cermin belah kanan. nak test camne nak bagi turun cermin (mende biasa kita dah buat turun naik cermin tp time panik cam2 bleh jadi) kompen tekan bawah..teman tekan bawah yang belah kiri. cermin pun turun.. teman chek terus tekak anak teman (pegang2 jer sambil tanya sakit ke dak).. abang mula melalak..tetiba je adik pun melalak juga ( tau dia salah gamaknyer )... teman pun tutup pintu kete. kali nih mati ejin bawak kunci gi sekali. duduk la berpanas jap korang 2 beradik... beli mende derang mintak tali..bagi minum terus senyap..dalam perjalanan nak balik umah. berkali2 juga teman tanya anak sakit ke dak. sambil membebel sapa suruh keluar kepada dalam tingkap...bla..bla...

moral of the story..mmg banyak bahaya tingal anak dalam kete yang injinnye sedang hidup. so hati2 semua.

3 comments:

GEODAIA said...

bagos citer ustad nehh...pengajaran untuk saye gakkk...ne la tau 1 day da ade anak kannn...bile nak tinggai anak dalam kete mesti citer ustad ni tros bdesup datang dalam pale hotak nehh...

hanif hafiz said...

fuh..nasib baik..

sukiman said...

kalau ada anak barangkali tentu tertinggal kat pasar, kat nurseri atau kat mana-mana...atau tak perasan ada anak! - jan